Question - GTA Aquaria Forum - Aquarium Fish & Plants serving the Greater Toronto Area.
GTA Aquaria Forum - Aquarium Fish & Plants serving the Greater Toronto Area.

Go Back   GTA Aquaria Forum - Aquarium Fish & Plants serving the Greater Toronto Area. > MARINE AQUARIUMS > Equipment
Register FAQ Members List Calendar Advertise Search Today's Posts Mark Forums Read Advertise

Equipment Discuss your salt water equipment needs here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-12-2020, 06:55 PM   #1
Whatever
Senior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Huron county
Posts: 185
Feedback Score: (1)
Whatever is on a distinguished road
Default Question

I have a Spectra Pure Ro/di 4 stage system. I changed out all the filters and only get 5 gallons of water in 8 hours. I think it has to do with the water rejection at the Ro membrane.

I bought a new 90 gl unit and the rejected water comes out of there like crazy insane, it wasn't always like that, why has this happened. I also have a pump on the unit and no pressure of course. Thanks
Whatever is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-14-2020, 12:17 AM   #2
waqas_01
Up-and-comer
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 47
Feedback Score: (1)
waqas_01 is on a distinguished road
Default

Replaced all filters includes the membrane? Might just not have sealed when you installed the new one.

Do you have a flush valve installed that you possibly left on?

You mentioned you have a booster pump. Whats the pressure at the membrane when you're making water?

Also if you recently took it apart for the filters did the flow restrictor get put back in the correct orientation/location?
waqas_01 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 09:54 PM   #3
Whatever
Senior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Huron county
Posts: 185
Feedback Score: (1)
Whatever is on a distinguished road
Default

Hey, wow an answer, some help, there is a god after all. This site is really starting ti suck. Anyway thankyou.

Ok i did not see a flow restructer or anything in the Ro membrane area.
I just pulled it out and replaced it with a new 90 gallon Ro membrane.

The pressure is nothing at all. I was gonna buy another unit but thats crazy but I'm so frustrated with this. I've been looking for help online.

I've been reading about a flow restricter and was gonna get a new ro membrane and housing and run the rejection line to it to see if i can increase the water. I think I'm gonna have to take it apart and check it out.

I had a few bucks ear marked to uograde the unit or buy another one but money sittin around has a tendancy to get spent else where. Thanks for your help
Whatever is offline   Reply With Quote
 
Old 10-19-2020, 10:26 AM   #4
wtac
Hunh?
 
Join Date: Mar 2006
Location: Somewhere between here and there
Posts: 2,490
Feedback Score: (5)
wtac has a brilliant future wtac has a brilliant future wtac has a brilliant future wtac has a brilliant future
Default

Late to this game

Check the waste port from the RO housing by pulling the tubing out. If you don't find one of these capillary flow restrictor it is missing it as it requires back pressure to push the water through the membrane.

Last edited by wtac; 10-19-2020 at 12:49 PM..
wtac is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2020, 06:13 AM   #5
Whatever
Senior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Huron county
Posts: 185
Feedback Score: (1)
Whatever is on a distinguished road
Default

And there we go, exactly my dilema, thank you very much. Now i know the issue. I guess i should of bought that new Ro/di unit that was on sale instead of paying the mortgage.

Theres always next month. Just imagine running the unit for 4 days and only get 20 gallons of pristine water. The frustration that this issue caused me to tear down my dream tank. The good news is the only thing i sold was my skimmer, that did sting though. Thanks for all who helped me sort out this problem. I learned something new today.
Whatever is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2020, 11:44 PM   #6
waqas_01
Up-and-comer
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 47
Feedback Score: (1)
waqas_01 is on a distinguished road
Default

Sweet. Sounds like a step in the right direction.

I have a spectrapure unit although i added a second membrane to make the water a little quicker. Lets see if I can take some pics tomorrow after work if I dont get home too late.

They all work about the same way though.
waqas_01 is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2020, 12:44 AM   #7
Whatever
Senior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Huron county
Posts: 185
Feedback Score: (1)
Whatever is on a distinguished road
Default

I took the ro unit apart and didnt find a flow restrictor. I can't for the life of me think how it would of gotten lost.
So i ordered one today from Reef Supplies 685 for the part and 10 for shipping. I could care less, i need that part. Should arrive this week.
Whatever is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.